73% dintre români ar vota un politician care se implică în combaterea traficului ilicit

București, 30 ianuarie 2018. Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV) – primul ONG care s-a implicat activ în lupta împotriva traficului ilicit – îşi propune ca în 2018, în parteneriat cu instituţiile statului să participe la întocmirea unei strategii coerente şi eficiente de luptă împotriva contrabandei şi a traficului cu produse contrafăcute.

Asociația ACTIV pornește în realizarea acestei strategii de la studiul privind percepția românilor asupra traficului ilicit, studiu realizat în colaborare cu Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES. Realizat pe un eșantion naţional reprezentativ de 1.200 de persoane, studiul relevă faptul că 90% dintre români au o părere proastă despre contrabandă. Totodată, arată că aproape 20% dintre români ar cumpăra un produs de contrabandă datorită prețului mai mic.

Referitor la percepţia românilor în privinţa implicării autorităţilor de stat în combaterea fenomenului, se observă că Poliția Română (82%), Poliția de Frontieră (80%), Direcția Generală a Vămilor (75%), Serviciul Român de Informații (68%) sunt instituţiile creditate cu cele mai bune rezultate. La polul opus, aproape 2 din 3 români consideră că instituțiile politice precum Parlamentul, consiliile locale și Guvernul nu se implică suficient pentru a opri traficul ilicit.

Într-un număr extrem de mare, aproape 75% dintre respondenţi spun că ar vota un politician care ar avea o atitudine diferită și o activitate susținută în combaterea contrabandei.

Am pus această întrebare pentru oamenii politici, pe care dorim să îi avem parteneri în elaborarea strategiei de luptă împotriva traficului ilicit. Am vrut să vedem care este percepţia publicului vizavi de implicarea dânşilor în combaterea fenomenului. Şi la întrebarea dacă ar vota un politician care se implică activ în combaterea contrabandei, un procent de 73 % dintre cei care ne-au răspuns au spus că ar face-o. Cred că e un lucru de care oamenii politici ar trebui să profite având această informaţie, e clar că publicul conştientizează nevoia de implicare prin măsuri de natură legislativă”, spune Daniel Mărăcineanu, Director General Asociația ACTIV.

„Dacă îi întrebăm pe români care este impactul acestui fenomen asupra economiei, 94% dintre respondenţi identifică un impact negativ. Procentul scade la 89% când îi întrebăm despre impactul traficului ilicit asupra bugetului de stat. Marea problemă apare în momentul în care îi întrebăm în ce masură consideră că sunt afectaţi în mod direct de efectele contrabandei şi ale traficului cu produse contrafăcute. Procentul de persoane care conştientizează impactul fenomenului scade brusc de la 94% la 54%, practic doar 54% dintre români consideră că traficul ilicit în general îi afectează direct în mare masură. Aici este marea problemă, pentru că de fapt traficul ilicit ne afectează în mod direct pe noi toți. Sunt două categorii de riscuri: riscul direct al consumatorului în momentul în care apelează la astfel de produse, care îi pot pune în pericol viaţa, integritatea corporală şi, riscul indirect care este determinat în primul rând de potenţiala pierdere a locului de muncă, pentru că aceste produse fac o concurenţă neloială agenţilor economici, şi doi la mână, cel mai mare impact, asupra bugetului de stat pentru că pierderile sunt de ordinul miliardelor de euro”, adaugă Daniel Mărăcineanu.

Aproximativ jumătate dintre subiecții cercetării (52%) spun că nu cunosc nicio acțiune de combatere a contrabandei, iar dintre cei care oferă un răspuns cu privire la acest subiect, cei mai mulți fac referire la acțiuni de rutină, precum controale, razii și verificări (23%).

Întrebați ce consideră că ar trebui făcut în mod special pentru ca nivelul contrabandei să scadă, românii declară că ar trebui: să sporească controalele și să se aplice măsuri mai drastice (22%), implicare mai activă a autorităților competente (15%), creșterea pedepselor (11%), punerea în aplicare a legilor și înăsprirea legilor (9%), creșterea nivelului de trai (6%).

Însă îngrijorător este faptul că doar 1% dintre români spun că ar trebui denunțate faptele de contrabandă, ceea ce demonstrează încă o dată că spiritul civic al românilor este încă foarte scăzut.

DESPRE ASOCIAȚIA ACTIV

Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV) este o organizație care își propune să fie un mediator între instituțiile statului responsabile de combaterea traficului ilicit și industriile afectate, prin colaborări punctuale, schimburi de informații și parteneriate. De asemenea, asociația își dorește să fie liantul între stat, consumatori și producătorii de mărfuri afectați de fenomenul traficului ilicit. Asociația are drept scop promovarea, sprijinirea realizarea și coordonarea de activități care să contribuie la conștientizarea publicului și a autorităților cu privire la efectele negative ale traficului ilicit de mărfuri. ACTIV promovează următoarele valori: integritatea, responsabilitatea, respectul și cooperarea. Comerțul ilicit reprezintă, conform unei definiții larg acceptate pe plan internațional, “orice practică sau comportament interzis de lege și este legat de producere, transport, primire, posesie, distribuție, vânzarea sau cumpărarea incluzând orice practică sau comportament care intenționează să faciliteze o astfel de activitate”.

Începe perioada cumpărăturilor pentru sărbători, mare atenție la produsele contrafăcute!

România pierde anual 403 milioane de euro și 27.613 locuri de muncă

din cauza comerțului cu produse contrafăcute

București, 7 decembrie 2017. Un studiu realizat de The Office for Harmonization in the Internal Market (OHIM), agenția europeană pentru proprietatea intelectuală, arată faptul că vânzările de haine, încălțăminte și accesorii contrafăcute în Uniunea Europeană sunt de aproape 10% din totalul vânzărilor din acest sector în UE. Business-urile legitime din întreaga Europă pierd 43,3 miliarde de Euro din vânzări din cauza produselor contrafăcute și 518.000 de joburi. Din moment ce producătorii și comercianții produselor contrafăcute nu plătesc taxe, contribuții sociale și TVA, peste 8 miliarde de euro de taxe guvernamentale nu sunt colectate.

România pierde anual 403 milioane de Euro și 27.613 locuri de muncă din cauza produselor contrafăcute, fiind pe locul trei în Europa la acest capitol, după Grecia și Bulgaria.

“Asociația ACTIV s-a născut din dorința de a acționa prin toate pârghiile legale în scopul combaterii traficului ilicit, efecte cu urmări negative în planul stabilității economice, al bunăstării sociale, a sănătății și siguranței publice. Trebuie să fim conștienți de faptul că produsele contrafăcute aduc prejudicii bugetului de stat, dar sunt și extrem de periculoase pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri. Produsele contrafăcute au pătruns în diferite canale de distribuție legitime și, de aceea, există o probabilitate mai mare ca un cumpărător să fie înșelat atunci când achiziționează un produs aparent autentic. Mare atenție la produsele pe care le achiziționați, inclusiv jucării, locul de unde le luați, etichetă și preț. Nu vă lăsați amagiți de un preț mai mic, pe termen lung costurile cu sănătatea dumneavoastră și a familiei pot fi mai mari. Prin urmare, vrem să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că traficul ilicit cu produse de contrabandă și contrafăcute ne afectează pe noi toți”, spune Daniel Mărăcineanu, Director General Asociația ACTIV.

Conform unui studiului realizat de institutul de cercetare IRES pe 1.200 de respondenți, ţigările sunt considerate principalul produs de contrabandă din România, iar pe locul doi sunt bunurile contrafăcute (îmbrăcăminte, încălțămite, cosmetice, electronice, electrocasnice – 93%). Același studiu relevă faptul că 67% dintre respondenți confirmă că s-au întâlnit cu bunuri contrafăcute. Românii sunt conștienți de faptul că acest fenomen influențează negativ economia românească și diminunează bugetul de stat, având consecințe grave asupra propriului nivel de trai, și cu toate acestea unii sunt tentați să achiziționeze aceste produse pentru că au un preț mai mic.

Cristina Urzică, reprezentant al Asociației Confecționerilor din România, declară următoarele: “Industria confecțiilor este o componentă importantă în economia națională. Aspectele negative ale produselor contrafăcute se răsfrâng și asupra sănătatii, producând grave iritații, dermatite, alergii și chiar alte boli mai grave. Un exemplu poate fi formaldehida, prezentă atât în confecții, cât și în draperii, covoare, lenjerii, și este foarte periculoasă pentru piele. Verificarea de specialiști a acestor concentrații este foarte importantă. Lipsa de mărci proprii, de departamente care să gestioneze aceste verificări, analize de specialitate și etichete care să reflecte pe înțelesul tuturor ce conține produsul, pentru ca achiziția unui produs să fie făcută în cunoștință de cauză, determină ca acest fenomen să dețină o piață destul de mare. Consider că educația este un aspect foarte important în eradicarea acestui fenomen”.

 

Asociația ACTIV și reprezentanții partidelor politice parlamentare din Timișoara au semnat Pactul local pentru combaterea traficului ilicit

Timișoara, 16 noiembrie 2017. Reprezentanții partidelor politice parlamentare din județul Timiș au semnat Pactul local pentru combaterea traficului ilicit, propus de către Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV). Ceremonia de semnare a avut loc în cadrul dezbaterii cu tema “ACTIV în lupta împotriva contrabandei“ organizată de către Asociația ACTIV. Workshopul a fost organizat de ACTIV în colaborare cu Consiliul Județean, Prefectura și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și au participat și reprezentanți ai companiilor afectate de trafic ilicit de mărfuri.

“După Satu Mare și Botoșani, ne bucură faptul că reprezentanții comunității din Timiș au acceptat să semneze Pactul pentru combaterea traficului ilicit. Vrem ca prin eforturile noastre comune de reducere a traficului ilicit să asigurăm un mediu economic corect și echitabil pentru dezvoltarea județului. Acest lucru se poate întâmpla doar prin colaborarea dintre autoritățile statului, consumatori, mediul economic local și organizațiile nonguvernamentale. Vom folosi toate pârghiile legale în scopul combaterii traficului ilicit pentru a-i reduce efectele negative în planul stabilității economice, al bunăstării sociale, al sănătății și siguranței publice. Ne dorim să aflăm problemele cu care se confruntă comunitățile, să discutăm cu autoritățile și cu toți cei afectați de traficul ilicit de mărfuri, să vedem ce măsuri se pot lua și la sfârșitul anului să prezentăm în Parlamentul României principiile directoare ale unei Strategii Naționale de luptă împotriva contrabandei”, spune Daniel Mărăcineanu, Director General al Asociației ACTIV.

Am constatat că traficul ilicit este favorizat în special de lipsa de înțelegere a repercusiunilor pe care acest fenomen le generează în mod direct și indirect asupra cetățenilor.

“Traficul ilicit este un fenomen cu impact negativ asupra stabilității economice, a bunăstării sociale, a sănătății și siguranței publice. El apare și ca o consecință a lipsei de educație a consumatorului cu privire la riscurile la care se expune prin achiziționarea de produse de contrabandă sau contrafăcute. Instituțiile statului fac tot posibilul să combată acest fenomen dar, fară sprijinul societății civile și fără colaborarea cu industriile cele mai afectate, lupta va fi foarte grea, dacă nu chiar imposibilă. Am acceptat să colaborăm cu Asociația ACTIV, considerând acest demers unul legitim și în folosul cetățenilor. Orice demers care sprijină autoritățile în lupta cu traficul ilicit este binevenit și un pas în plus în combaterea acestui adevărat flagel”, spune Doamna Eva Georgeta Andreaș, Prefect Timiș.

Pentru a lupta eficient împotriva acestui fenomen avem nevoie de o Strategie Națională de Combatere a Traficului Ilicit. Un asemenea document poate fi elaborat și aprobat numai după consultarea prealabilă a tuturor factorilor interesați, și ne referim aici atât la autoritățiile publice centrale și  locale, dar și la consumatori și agentii economici grupați în jurul industriilor afectate.

“Contrabanda și traficul cu produse contrafăcute constituie provocări majore la adresa siguranței consumatorului, a stabilității mediului de business legitim, a climatului de siguranță și protecție a cetățeanului. Aceste fenomene trebuie eradicate sau reduse ca intensitate, deoarece rețelele de criminalitate organizață prosperă de pe urma traficului ilicit, iar principalul perdant este bugetul statului, buget privat de importante sume de bani, de ordinul miliardelor de euro, bani care pot fi folosiți în realizarea de proiecte de infrastructură, sănătate, educație. Am sprijinit și voi sprijini și pe viitor proiecte ale societății civile care să ajute locuitorii județului în a avea un trai mai bun și mai sigur”, spune Domnul Călin Ionel Dobra, Preșdinte al Consiliului Județean Timiș.

În lunia iulie, Asociația ACTIV a realizat în colaborare cu Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, un studiu de piață cu privire la percepția românilor asupra traficului ilicit. Studiul, realizat pe un eșantion naţional reprezentativ de 1.200 de persoane, relevă faptul că 90% dintre români au o părere proastă despre contrabandă. Totodată, studiul arată că aproape 20% dintre români ar cumpăra un produs de contrabandă datorită prețului mai mic.

Contrabanda este un fenomen extrem de răspândit în societatea românească, românii având acces facil la bunuri pentru care statul nu încasează nicio taxă. Conform studiului citat, ţigările sunt considerate principalul produs de contrabandă din România (97% dintre respondenți). Pe locul doi sunt bunurile contrafăcute (îmbrăcăminte, cosmetice, electronice, electrocasnice – 93%), urmate de droguri 89%, alcool 82% și medicamente 75%.

Referitor la accesul publicului larg la produsele de contrabandă, podiumul e ocupat de aceleași trei categorii de produse: 67% dintre respondenți confirmă că s-au întâlnit cu bunuri contrafăcute, 63% spun că au avut acces la țigări de contrabandă, 33% dintre intervievaţi declară că au întâlnit alcool de contrabandă, iar 19% că au avut contact cu medicamente de contrabandă.

Același studiu arată că fenomenul de contrabandă este unul tolerat la nivelul societății românești. Cei care exclud cumpărarea produselor de contrabandă invocă nesiguranța legată de calitatea produselor (două treimi) și nu ilegalitatea sau imoralitatea acțiunii (doar 17%). Dintre cei care ar cumpăra produse de contrabandă, aproape 75% își justifica acțiunea prin prisma prețului de achiziție mai mic.

În proporție covârșitoare, cei intervievați consideră că traficul ilicit este favorizat de: nivelul scăzut de trai – 94%, dezinteresul politicienilor – 89%, corupția – 86% și diferențele de preț față de alte țări – 85%.

Aproape 2 din 3 români consideră că instituțiile politice precum autoritățile locale, Parlamentul și Guvernul nu se implică pentru a opri traficul ilicit și spun, într-un număr și mai mare, că ar vota un politician care ar avea o atitudine diferită și o activitate susținută în combaterea contrabandei.

Deși 94% dintre respondenți conștientizează efectul negativ al contrabandei asupra economiei românești, iar 89% dintre cei chestionaţi sunt conștienți de impactul negativ asupra bugetului de stat, doar 54% dintre ei consideră că acest fenomen le afectează în mod semificativ nivelul de trai.

Aproximativ jumătate dintre subiecții cercetării (52%) spun că nu cunosc acțiuni de combatere a contrabandei, iar dintre cei care oferă un răspuns cu privire la acest subiect, cei mai mulți fac referire la acțiunile de control, razii și verificări (23%).

DESPRE ASOCIAȚIA ACTIV

Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV) este o organizație care își propune să fie un facilitator între instituțiile statului responsabile de combaterea traficului ilicit și industriile afectate, prin colaborări punctuale, schimburi de informații și parteneriate. De asemenea, asociația își dorește să fie liantul între stat, consumatori și producătorii de mărfuri afectați de fenomenul traficului ilicit. Asociația are drept scop promovarea, sprijinirea, realizarea și coordonarea de activități care să contribuie la conștientizarea publicului și a autorităților cu privire la efectele negative ale traficului ilicit de mărfuri. ACTIV promovează următoarele valori: integritatea, responsabilitatea, respectul și cooperarea. Comerțul ilicit reprezintă, conform unei definiții larg acceptate pe plan internațional, “orice practică sau comportament interzis de lege și este legat de producere, transport, primire, posesie, distribuție, vânzarea sau cumpărarea incluzând orice practică sau comportament care intenționează să faciliteze o astfel de activitate”. 

Pentru informații suplimentare:

Ana Maria Godja

Mobil 0733.300.753, Email: office@asociatiaactiv.ro