Timișoara, 16 noiembrie 2017. Reprezentanții partidelor politice parlamentare din județul Timiș au semnat Pactul local pentru combaterea traficului ilicit, propus de către Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV). Ceremonia de semnare a avut loc în cadrul dezbaterii cu tema “ACTIV în lupta împotriva contrabandei“ organizată de către Asociația ACTIV. Workshopul a fost organizat de ACTIV în colaborare cu Consiliul Județean, Prefectura și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și au participat și reprezentanți ai companiilor afectate de trafic ilicit de mărfuri.
“După Satu Mare și Botoșani, ne bucură faptul că reprezentanții comunității din Timiș au acceptat să semneze Pactul pentru combaterea traficului ilicit. Vrem ca prin eforturile noastre comune de reducere a traficului ilicit să asigurăm un mediu economic corect și echitabil pentru dezvoltarea județului. Acest lucru se poate întâmpla doar prin colaborarea dintre autoritățile statului, consumatori, mediul economic local și organizațiile nonguvernamentale. Vom folosi toate pârghiile legale în scopul combaterii traficului ilicit pentru a-i reduce efectele negative în planul stabilității economice, al bunăstării sociale, al sănătății și siguranței publice. Ne dorim să aflăm problemele cu care se confruntă comunitățile, să discutăm cu autoritățile și cu toți cei afectați de traficul ilicit de mărfuri, să vedem ce măsuri se pot lua și la sfârșitul anului să prezentăm în Parlamentul României principiile directoare ale unei Strategii Naționale de luptă împotriva contrabandei”, spune Daniel Mărăcineanu, Director General al Asociației ACTIV.
Am constatat că traficul ilicit este favorizat în special de lipsa de înțelegere a repercusiunilor pe care acest fenomen le generează în mod direct și indirect asupra cetățenilor.
“Traficul ilicit este un fenomen cu impact negativ asupra stabilității economice, a bunăstării sociale, a sănătății și siguranței publice. El apare și ca o consecință a lipsei de educație a consumatorului cu privire la riscurile la care se expune prin achiziționarea de produse de contrabandă sau contrafăcute. Instituțiile statului fac tot posibilul să combată acest fenomen dar, fară sprijinul societății civile și fără colaborarea cu industriile cele mai afectate, lupta va fi foarte grea, dacă nu chiar imposibilă. Am acceptat să colaborăm cu Asociația ACTIV, considerând acest demers unul legitim și în folosul cetățenilor. Orice demers care sprijină autoritățile în lupta cu traficul ilicit este binevenit și un pas în plus în combaterea acestui adevărat flagel”, spune Doamna Eva Georgeta Andreaș, Prefect Timiș.
Pentru a lupta eficient împotriva acestui fenomen avem nevoie de o Strategie Națională de Combatere a Traficului Ilicit. Un asemenea document poate fi elaborat și aprobat numai după consultarea prealabilă a tuturor factorilor interesați, și ne referim aici atât la autoritățiile publice centrale și locale, dar și la consumatori și agentii economici grupați în jurul industriilor afectate.
“Contrabanda și traficul cu produse contrafăcute constituie provocări majore la adresa siguranței consumatorului, a stabilității mediului de business legitim, a climatului de siguranță și protecție a cetățeanului. Aceste fenomene trebuie eradicate sau reduse ca intensitate, deoarece rețelele de criminalitate organizață prosperă de pe urma traficului ilicit, iar principalul perdant este bugetul statului, buget privat de importante sume de bani, de ordinul miliardelor de euro, bani care pot fi folosiți în realizarea de proiecte de infrastructură, sănătate, educație. Am sprijinit și voi sprijini și pe viitor proiecte ale societății civile care să ajute locuitorii județului în a avea un trai mai bun și mai sigur”, spune Domnul Călin Ionel Dobra, Preșdinte al Consiliului Județean Timiș.
În lunia iulie, Asociația ACTIV a realizat în colaborare cu Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, un studiu de piață cu privire la percepția românilor asupra traficului ilicit. Studiul, realizat pe un eșantion naţional reprezentativ de 1.200 de persoane, relevă faptul că 90% dintre români au o părere proastă despre contrabandă. Totodată, studiul arată că aproape 20% dintre români ar cumpăra un produs de contrabandă datorită prețului mai mic.
Contrabanda este un fenomen extrem de răspândit în societatea românească, românii având acces facil la bunuri pentru care statul nu încasează nicio taxă. Conform studiului citat, ţigările sunt considerate principalul produs de contrabandă din România (97% dintre respondenți). Pe locul doi sunt bunurile contrafăcute (îmbrăcăminte, cosmetice, electronice, electrocasnice – 93%), urmate de droguri 89%, alcool 82% și medicamente 75%.
Referitor la accesul publicului larg la produsele de contrabandă, podiumul e ocupat de aceleași trei categorii de produse: 67% dintre respondenți confirmă că s-au întâlnit cu bunuri contrafăcute, 63% spun că au avut acces la țigări de contrabandă, 33% dintre intervievaţi declară că au întâlnit alcool de contrabandă, iar 19% că au avut contact cu medicamente de contrabandă.
Același studiu arată că fenomenul de contrabandă este unul tolerat la nivelul societății românești. Cei care exclud cumpărarea produselor de contrabandă invocă nesiguranța legată de calitatea produselor (două treimi) și nu ilegalitatea sau imoralitatea acțiunii (doar 17%). Dintre cei care ar cumpăra produse de contrabandă, aproape 75% își justifica acțiunea prin prisma prețului de achiziție mai mic.
În proporție covârșitoare, cei intervievați consideră că traficul ilicit este favorizat de: nivelul scăzut de trai – 94%, dezinteresul politicienilor – 89%, corupția – 86% și diferențele de preț față de alte țări – 85%.
Aproape 2 din 3 români consideră că instituțiile politice precum autoritățile locale, Parlamentul și Guvernul nu se implică pentru a opri traficul ilicit și spun, într-un număr și mai mare, că ar vota un politician care ar avea o atitudine diferită și o activitate susținută în combaterea contrabandei.
Deși 94% dintre respondenți conștientizează efectul negativ al contrabandei asupra economiei românești, iar 89% dintre cei chestionaţi sunt conștienți de impactul negativ asupra bugetului de stat, doar 54% dintre ei consideră că acest fenomen le afectează în mod semificativ nivelul de trai.
Aproximativ jumătate dintre subiecții cercetării (52%) spun că nu cunosc acțiuni de combatere a contrabandei, iar dintre cei care oferă un răspuns cu privire la acest subiect, cei mai mulți fac referire la acțiunile de control, razii și verificări (23%).